Maandag 8 augustus kwamen we met 11 mensen samen in een kring rond 'water'.
We voelden, deelden, eerden, dronken en vierden het water. We deelden verhalen, treurden, dachten, spraken, verstilden om-; over-; en op het laatst ook in het water. 

Onze samenkomst was aanvankelijk bedoeld voor een 'zweethutceremonie'. Maar door de extreme droogte moesten we dat plan herzien.  Niet alleen het brandgevaar dwong ons hiertoe, maar ook de zorgwekkende weersvoorspellingen. We wilden iets doen met de ervaring dat, met het langdurig uitblijven van regen, één van de voorspelde extremen van de klimaatverandering zich ernstig begint te doen voelen. 

dat het droog was hebben we geweten: 93 op 100 dagen kenden geen noemenswaardige regenval

Van oudsher doen mensen beroep op allerhande ceremonies om te kunnen functioneren in een onbeheersbare wereld. Voor onze verre voorouders die slechts over hun eigen ervaring, samenwerking en praktische oplossingsgerichtheid beschikten, was dit levensnoodzakelijk. Nu de menselijke bijdrage aan de complexe evolutie van de wereld zo groot is geworden, dat natuur en klimaat zich verregaand zijn beginnen herschikken, zijn we minstens even kwetsbaar voor grote onzekerheden in onze levensomstandigheden.  

Of je nu al dan niet gelooft in gebed, sjamanisme, de nog ongekende werking van een 'antropomorfisch veld' van aandacht, of welke magie je ook mag toedichten aan een ceremonie, haar kracht is dat ze ons als mens kan verbinden met zichzelf, de ander, en de omgeving waarvan wij deel uitmaken. In een authentieke ceremonie kunnen we onze angsten en hoop kwijt, waardoor wij niet langer hoeven te vluchten in oppervlakkigheid, materialisme, cynisme of ontkenning. De magie van een ceremonie is dat wij als deelnemers meer respect en aandacht krijgen voor mekaars kwetsbaarheid en dat wat écht van belang is.

Het resultaat van deze waterceremonie?  Aandacht voor water is nu wat meer ingebed in ons leven. We openden onze zintuigen voor water. Onze liefde voor het 'common goed, water' is meer gaan stromen. Onze interesse in de kringloop van water en voor onze verantwoordelijkheid daarin groeide. We gaan er met meer aandacht mee om.  En rondom ons zien we meer en meer mensen, organisaties, initiatieven actief rond de duurzame omgang met water, bron van alle leven.


En kijk wat er 6 maand na bestelling ineens
in de brievenbus van onze 'Strackxhoeve' valt?
Een hands-on boek over regeneratief (herstellend)
watermanagement
in de landbouw. Eén van de
levensbelangrijke sectoren die kreunt onder de droogte.


Buitenkans-ceremonies.
Met Buitenkans draag ik graag bij aan collectieve aandacht voor wat voor mens en natuur van levensbelang is. Het cocreëren en begeleiden van ceremonies is daar een bijdrage aan. Ceremonie's kunnen extra 'dimensie' en motivering geven bij het denkwerk en de down-to-earth-actie van personen, groepen en organisaties. Het persoonlijke en het collectieve, het bevattelijke en onbevattelijke worden in een geslaagde ceremonie op een genoegzame wijze samengebracht en ervaren. In onze ceremonies is het 'rituele' of de 'cultus' in geen geval het doel maar een middel.