Ik spreek met iemand uit Molenbeek. Ik vertelde haar hoe onrechtvaardig ik de verdeling van de 'belasting' had gevonden door 'Corona-maatregelen', enerzijds voor mensen met een eigen huis en tuin op de Vlaamse buiten, anderzijds voor mensen met een kleine woning of appartement in de streng gecontroleerde, dichtbevolkte steden.


betonstop: samenwerking stad platteland

Zij antwoordde mij hoe zij, als Vlaamse Brusselse, het geluk had gehad ook over een netwerk te beschikken op 'de Vlaamse buiten'. Tijdens Corona kon zij daarom met haar kinderen een tijdlang in zo'n huis-met-tuin op het platteland verblijven. Dat was fijn ..voor even. Doch het was haar snel teveel geworden: "de afzondering, het gebrek aan openbare plaatsen waar je gewoon eens onder de mensen kon zijn, geen speelpleintjes, mensen op straat.. ". "Ik voelde mij opgesloten".

Wat ben ik ze dankbaar, de mensen die de Betonstop op ons platteland helpen waar maken, met hun appreciatie van het stedelijk leven en hun inspanningen om de stad leefbaar te houden en te maken!

______________________________
Na 20 jaar Buitenkans-ervaring, zie ik ook hoe belangrijk natuur is voor iedereen! Vele stadsbewoners eindigen toch dikwijls met de droom van een 'huisje op den buiten'..  

Met onze gemeenschapsgrond in het hart v/d Merode had ik hen graag een eigen collectieve 'buitenplek' willen aanbieden; geen omheind buitenverblijf in de bossen, geen Center Parks, maar wel een gedeelde levende, werkende plek om even te verpozen. Een plek waar zij ook thuis zouden kunnen zijn en ook zelf mee het uitzicht bepalen. We waren goed op weg, maar het heeft niet mogen zijn, om allerlei redenen. Eén daarvan was dat we te vroeg kwamen..

Ondertussen heeft Corona ons 'iets moois gebracht': mensen zijn zich meer en meer bewust van het belang van leefbaarheid en natuur in de buurt. De energie-crisis kan er verder toe bijdragen dat 'rust en natuur' niet steeds vernietigend ver moet gaan gezocht worden, maar ook dichtbij gevonden, onderhouden en zelfs gecreëerd kan worden !



Met Buitenkans wordt je bewust van de bredere eco-systemen waarvan je deel uitmaakt; en hoe je die zelf mee in of uit balans kan brengen.