Adres: Rode Laakstraat 13 - Veerle Heide (Laakdal)

In het hart van het bosrijke Merode-gebied, in de Zuiderkempen gingen gezinnen, stedelingen en buurtbewoners, vakmensen en organisaties, samen aan het werk op een nieuw soort 'gemeenschapsgrond'. Als coöperatieve mede-eigenaars van een mooi gelegen hoeve met 7ha land en bos creërden zij er een tweede thuis, rust- en werkplaats in verbondenheid met de natuur.   De vennoten beheerden hun grond op een duurzame manier via afzonderlijke steward-ships, waarvan de hele gemeenschap kon genieten. Delen en ondernemen waren er onlosmakelijk verbonden. Een ruilmunt werkte als katalysator om nieuwe samenwerkingen mogelijk te maken. Helaas woog de aankoop zwaar op de vennootschap, en Corona gaf een duwtje in de verkeerde richting.  Het werd dus zoeken naar zinvolle kopers voor het domein.

'Buitenkans' was een drijvende kracht achter dit initiatief en in 2016 landden we dan ook met onze activiteiten op deze veelbelovende 'gemeenschapsgrond'. De accomodatie was beperkt, maar de 'buiten'-plek is uniek en biedt vele mogelijkheden.  Bij slecht weer schuilden we bij het vuur in de schuur, of in de woonwagen (bijv. bij coachings). In 'de hangar' zaten we altijd droog én buiten tegelijk.   Maar meestal vond je ons op de zweethutplek, in het bos, aan de Rode Laak of op één van de mooie plekjes door andere coöperanten beheerd, elk met hun eigen karakter.

Buitenkans was korte tijd zelf mee kandidaat-koper van het domein met een coöperatief woon-werkproject 'Meer met Minder'.  

 

Maar uiteindelijk ging de ontwikkeling hiervan net iets boven onze  financiële en organisatorische petje.
Op dat moment dook er een geïnteresseerde koper uit Nederland op: Stichting Lenteland:Lenteland heeft tot doel om diverse regeneratieve coöperatieve boerderijen te helpen opstarten, en landbouwgronden definitief uit de speculatieve markt te halen. Centraal in de coöperaties van Lenteland staat een leefbaar regeneratief landbouwbedrijf, met grote betrokkenheid van andere stakeholders en ruimte voor activiteiten die mekaar en de onderlinge samenhang versterken.

Momenteel heeft het bestuur van de cv Bright Futures vergevorderde gesprekken met de stichting, waarbij ook de toekomstige betrokkenheid van Buitenkans bekeken wordt.

 

 


 

Vanuit het hart van de Merode zijn prachtige wandelingen te ondernemen in diverse aaneengesloten bos- en heidegebieden in de omgeving.
De abdij van Averbode en nog een aantal historische plaatsen liggen op een boogscheut van het hart van de Merode.