Historische wandeling in en rond het principe van 'gemeenschapsgrond' vroeger.. en nu! 

Rondleiding voor groepen en teams.

Bezorg uw team of groep een inspirerende kijk op gedeeld grondgebruik doorheen de tijden. 

Zowel het verleden van de gemene gronden in Veerle-Heide, als de werking van de nieuwe 'gemeenschapsgrond'  'het hart van de Merode' komen aan bod tijdens een fijne natuurwandeling. Je leert meer over de 'deel-economie', oude landbouwtechtnieken, het verleden en toekomst van lokale voedsel-, bouwstoffen- en energie-voorziening.  Je ontdekt nieuwe mogelijkheden van samenwerking. Je wordt uitgenodigd om inzichten en ervaringen te delen. Stilte, verbinding met de grond en de authentieke ontmoeting met een bijzonder avontuur, maken van deze 2 uur durende rondleiding een beklijvende ervaring.    
 
 
Veerle-Heide kende zijn eigen 'common ground'.
Tussen de bossen van de graaf en de kloosters bevonden zich heidevelden die door de lokale gemeenschappen met hun dieren mochten begraasd worden, en sommige 'wilde' natuurproducten mochten geoogst worden.  Het systeem van gemeenschapsgrond wordt deze dagen terug opgehaald als een mogelijk antwoord op een aantal problemen van onduurzaamheid en 'vervreemding'. De collectieve aankoop van een 7ha grote hoeve aan de Rode Laak in Veerle Heide is zo'n experiment.
 
Maak contact met je eigen roots. Maak kennis met het levensecht verhaal van het gehucht Veerle Heide, de hoeve van de familie Strackx. Leer over landbouwmethoden vroeger en nu, over stilte, nieuwe technieken en sociale organisatie, grondbezit en grondgebruik, over mest, over fauna en flora, over bosontginning en natuurontwikkeling,  over lokale tradities en tegenstellingen, met de bossen van graaf de Merode en de abdij van Averbode nooit veraf.
 
--- Op aanvraag voor groepen vanaf 6 personen ---
--- Op datum, met individuele inschrijving: momenteel niet gepland.