Rik

 

Rik in 11 woorden

..maatschappelijk opbouwwerk, procesbegeleiding, innovatie, vrijdenken, creativiteit, integriteit, ecosystemische intelligentie, empowerment, gemeenschapsgoed, scherpe intuïtie..

Loopbaan

Rik studeerde in 1980 af als sociaal-cultureel werker (maatschappelijk werk). Sindsdien is hij opbouwwerker en facilitator van participatie- en cocreatie-processen in hart en nieren. Van jongsaf pionierde hij als sociaal ondernemer. Hij initieerde en begeleidde o.m. samenaankoop buurthuis Borgerhout, was hoofdredacteur van dorpskrant ‘de Kontichse Kijkop’, medewerker van Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw Antwerpen, initiator bij Stad Antwerpen van wooninfopunten, burgerinitiatieven voor wetswijzigingen in de huisvestingssector , medewerker bij de oprichting van een DGGZ voor vluchtelingen vanuit vzw Casa Chile, ondernemer in de tuinbouw, iniator van Biogarantie en van Bio-groenten op de openbare markt,  lanceerde vroegtijdig ‘Lets Begijnendijk”, werkte in een gemeenschapsproject in Suriname, introduceerde het ervaringsgericht Freinetonderwijs in het GO met de oprichting van een lokale methodeschool, stond mee aan de wieg van de co-working-werkplaats HUB Brussels, was betrokken bij  Renerg (consulting voor het uitbouwen van lokale energie-gemeenschappen).   Rik volgde als ongebonden deelnemer actief  de transitie-arena Duurzaam Wonen en Bouwen, Plan C en de transitie- praktijkgemeenchap Explosie van de Vlaamse Overheid.

Naast al de activiteiten in de buitenwereld ging Rik ook een heel traject op persoonlijk vlak, en deed gedurende trainingen en coachings heel wat ervaring op die hij nu ook inzet in persoonlijke en organisatie-coaching met o.m. wandel-coaching en opstellingenwerk.

Systemisch werk, ervaringsleren en nieuwe sociale technologieën vormen sinds 2002 de kern van  ‘Buitenkans’ en later ook van ‘TheOtheateropstellingen’ waarmee hij actief is als zelfstandig coach en procesbegeleider.  De creatie van ‘vrijplaatsen’ brengt hem precies op het punt waar hij het meeste passie voor heeft: multi-stakeholderswerk waarbij persoonlijk leren en engagement, authentieke ontmoeting, versterkende netwerk en integraal systeemdenken  leiden tot de meer effectieve ‘oplossingen’.

 

“Ik ben blij dat we in een tijd aankomen waarin samenwerking vanuit persoonlijke passie en engagement de opdracht en de norm worden. “

Opleiding

• Latijn – Wiskunde. OLVE Edegem
• Bachelor Maatschappelijk Werk . KHK – Leuven/Geel
• Ondernemer in Land- en Tuinbouw. VAC
• Procesbegeleiding en ervaringsleren. OBS
• Begeleiden van familie- en organisatiesystemen. EA
• Organisational and structural systemic constellations. KKUL

  • Diverse korte opleidingen en trainingen o.m. bij Insa Sparrer, Matthias Varga, Asaf Rolef Ben-Shahar, EEE,   AOH, De SCHANS, OWC
  • Rik is sterk in actie-leren vanuit zijn eigen situatie. Dankzij het bestaan van bibliotheek en internet is hij ook grenzeloos autodidact!

->  zie ook op: LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Maatschappelijke thema's, in systemisch perspectief