Effectief bijdragen aan sociaal, ecologisch en economisch duurzame ontwikkeling is een opdracht waar iédereen, in één of andere hoedanigheid, voor staat.
Met Innerlijke Ontwikkelings-Doelen (IDG's) kunnen we stap voor stap ook groeien in deze opdracht.


Hoe gaan we het halen?


In 2015 formuleerde de leden van de Verenigde Naties 17 duurzame ontwikkelingsdoelen. (Sustainable Development Goals / SDG's). Het gaat om noodzakelijke evoluties die de mensheid in staat moeten stellen de leefbaarheid van deze wereld te behouden en te verbeteren.  8 jaar later concluderen vele betrokkenen dat er veel gebeurt, maar dat er een flink tandje zal moeten bijgestoken worden om de groei van problemen als klimaatverandering, honger en oorlog op te vangen en te keren. Wat zou de leiders en alle betrokkenen die dit moeten waarmaken kunnen versterken?


Innerlijke Ontwikkelingsdoelen

De situatie is complex. Niemand kent het precieze antwoord. En daar gaat het nu net om: IEDEREEN maakt op een bepaalde manier niet alleen deel uit van het probleem.. maar ook van de oplossing!
Hoe groter je invloed, hoe groter je verantwoordelijkheid. Maar ook: hoe meer je je bewust bent van je macht én je onmacht, des te effectiever en met meer voldoening zal je positieve impact kunnen realiseren.

Willen we de wereld voor de toekomstige generaties leefbaar maken? Dan is een vermenigvuldiging van persoonlijke bewustwording en een breed verspreide groei van een aantal innerlijke vaardigheden noodzakelijk. Daarmee wordt het voor veel meer mensen mogelijk, om, ieder in zijn heel eigen context en positie, ook bij te dragen aan de oplossing. Enkel op die manier verzamelen we genoeg collectieve intelligentie, innerlijke capaciteit, moed en daadkracht om alsnog effectief de noodzakelijke sociale, ecologische en economische doelen te benaderen.

Work in progress

Wat zijn dan precies die persoonlijke ontwikkelingsdoelen die ons  zouden kunnen helpen? 
Een internationale beweging van ontwikkelings-denkers en doeners deed hier uitgebreid onderzoek naar.  

Dit is de huidige samenvatting van de geselecteerde 
'Inner Development Goals' (IDG'):


Bekijk de doelstellingen in detail op https://www.innerdevelopmentgoals.org/framework (eng)IDG-hub-Vlaanderen


Dankzij de input van steeds meer experts, wetenschappers, praktijkmensen en organisaties over de hele wereld blijft het IDG-kader voortdurend in ontwikkeling. Want co-creatie en open source staan centraal bij de IDGs. Nu is het de bedoeling dat de beweging verder groeit in lokale hubs, van waaruit kennis verspreid, opgebouwd en gedeeld wordt.  Wereldwijd ontstaan er 'HUB's'  waarin mensen uit zeer diverse contexten mekaar zullen kunnen vinden.  Met Buitenkans ben ik op vrijwillige basis betrokken geraakt bij het faciliteren van de opstart van de Vlaamse Hub.

Voel jij je aangesproken door deze nieuwe beweging? Bots je bij jouw rol als veranderaar tegen grenzen of obstakels? Wil je graag uitwisselen rond jouw eigen persoonlijke groei? Ontwikkelde je zelf interessante praktijken rond innerlijke transformatie en wil je die expertise graag delen? Volg dan zeker de Vlaamse IDG-Hub initiatieven. Dit kan o.m. via de LinkedIn-pagina IDG HUB Vlaanderen.
Participerend in de lokale IDG-hub kan je hem ook mee vormgeven.
Wil je graag deelnemen aan een komende introductie? Meld je interesse via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.